en

hu

Connect us

művészeti és design programok

2022. Szeptember 16-25.

Bécs, ausztria

1

KIÁLLÍTÁS

Hogyan járulhat hozzá a design mind társadalmilag, mind ökológiailag fenntartható megoldásokhoz? Hogyan lehet kritikus, és hogyan kapcsolhat össze bennünket értelmes módon a szükséges tárgyakkal, terekkel és szolgáltatásokkal?” – olvasható a Vienna Design Week honlapján.     

 
A kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa – Veszprém-Balaton 2023 és a Budapesti Metropolitan Egyetem együttműködését mutatja be: a művészeti és design alkotások létrejöttének ötleteit, kreatív hátterét és munkafolyamatait.  

Különösen a “connect us” kifejezésre támaszkodtunk, hiszen az egyetem és Európa Kulturális Fővárosa közötti együttműködés tökéletes példája annak, hogy művészet, kultúra és design révén hogyan kapcsolódunk egymáshoz.  

A két intézmény közötti együttműködés nem csupán egy szimpla közös projekt, hiszen hallgatóink mind fiatal, feltörekvő diák-alkotók, akik számára a közös munka izgalmas tanulási folyamat is.      

A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara rendszeresen integrál valós együttműködéseken alapuló projekteket oktatási programjaiba. A hallgatók és oktatók fél éves kurzusok keretében több területen dolgoztak Európa Kulturális Fővárosa projektfeladatokon: ezek  folyamatait és eredményeit mutatjuk be a Vienna Design Week-en. 

A munkafolyamat során születő összekapcsolódások megmutatják számunkra, hogyan köt össze minket a művészet és kultúra. A koncepciók kidolgozása és a megvalósítás után a végső produktum a helyszínre látogató érdeklődők számára valódi éményt nyújt:  így válnak a két intézmény közti együttműködésből születő művészeti és design alkotások összekapcsoló erővé, emlékezetes  pillanatokká és örömteli emlékekké.    

2

Plakátok

Image album

Az Európa Kultúrális Fővárosának irányelvei: közösségépítés, önkéntesség, hagyomány, innováció, fenntarthatóság.  
A feladat egy olyan nyomtatott kiadvány koncepciójának megalkotása volt, amely túl a praktikumon és információátadáson formátumában kreatív megoldásokhoz nyúl és figyelembe veszi ezen irányelveket 
A hallgatóknak nem csak kreatívitásukra van szükségük, de kutatómunkát is végeznek, melyben megismerik a környéket és egy olyan témát választanak, mely nem csak számukra, de az idelátogatók számára is érdekes információkat tartalmaznak és jól prezentálják a környék örökségét 

Image album

Helységnévtábla

A 118 csatlakozott település számára egy olyan egyedi, figyelemfelkeltő installáció tervezése, mely a helyszínre látogatók számára egyértelműen jelzi, hogy a település részese az Európa Kulturális Fővárosa programnak 
A településtáblák újragondolása során a hallgatók játékos és figyelemfelkeltő megoldásokat dolgoztak ki az egészen kisléptékű (pl. piktogram rendszer) rendszerektől a nagy volumenű installációként és terepbútorként is funkcionáló kommunikációs felületekig 

Magyar és francia kártya

Magyar és francia kártya paklik tervezése során a hallgatók egy olyan merchandiseterméket gondoltak újra, amely minden korosztály számára szép emlékeket idézhet fel és ajándékként is értékálló 
Az újratervezett kártyapakli lapjain a már ismert szereplők, allegóriák jelennek meg tervezőgrafikus hallgatók által újragondolva. A folyamatban figyelembe kellett venni, hogy a kártyák ne veszíték el eredeti funkciójukat, kritériumok között szerepelt az arculati kézikönyvben szereplő grafikai elemek használta valamint, hogy egy, a kultúrára nyitottan reflektáló, mai értékek és trendek alapján tervezett produktum szülessen. A kurzus végeztével a hallgatók a nyomdai kivitelézést is megvalósíthatták az egyetemen biztosított eszközökkel 

Magyar és francia kártya

Interaktív közösségi installációk

Szavak lugasaÁrnyékfolyosó 
A Szavak lugasa egy olyan installáció, amely nappal a napsütés, természetes fény segítségével „vetít” az aszfaltra különböző szavakat,
éjszaka pedig mesterséges világítással lehet elérni ugyanezt a hatást. Az installáció lényegében egy egyszerű lábakon álló, félig fedett, félig azonban nyitott tető. A tető négyzethálós osztást kapott, amelyben sakktábla-szerűen váltakoznak a teli és üres területek.   
Ezekbe a táblákba lennének belemarva olyan szavak, melyek kapcsolatba hozhatók Veszprémmel, vagy csak egyszerűen hangulatkeltő szavak, melyek mosolyt csalhatnak az arra járók arcára. 
Készült egy olyan változat is, ahol a négyzetes lapok úgy vannak elhelyezve, hogy azok egy ugróiskolává állnak össze, így az árnyékuk a földre vetülve látvány mellett játékként is funkcionál.  
A lugast továbbgondolva jutottunk el további három tervhez.

Forgasd ki a szavaidat!   
A következő verzió a rendezvény fő arculati eleméből, a színes pálcikákból építkézik. Ezek segítségével válik interaktívvá a látogatók számára. Az érdeklődők a különböző szavak variálásával hagyhatnak lenyomatot és kommunikálhatnak a külső és a belső térben tartózkodókkal.  

Interaktív közösségi installációk

Üzenet a palackban  
Ennél a változatnál az újrahasználat jegyében befőttesüvegek kerülnének a szerkezet oldalfalába. Ezek színes folyadékkal töltve kellemes hangulatot teremtenének a bent tartózkodónak. Elrejtenénk a színes palackok között néhány üreset is, melybe kedves gondolatokat, vagy esetleg kívánságokat dobhatnának a látogatók.  

Interaktív szó és színjáték   
Ennél a változatnál megőriztük a Szavak lugasának raszterét, azonban itt ezek mozgathatók. Egy kötél segítségével a szerkezet oldalánál hozható működésbe a mechanizmus. Ezáltal például a különböző színű elemeket egymásra húzva színt keverhetünk, vagy szavakat rakhatunk ki.  

Interaktív közösségi installációk

Információs pont

Hat kiemelt veszprémi intézményhez készülnek egységes, mégis a helyszínekhez illeszkedő információs pontok. Hallgatóink a Dubniczay Palota, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Hangvilla Multifunkcionális közösségi tér, a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprém Agora és a Veszprémi Petőfi Színház tereihez és környezetéhez passzoló, ám a VEB2023 projekt arculathoz is illeszkedő információs rendszerek koncepcióterveit dolgozzák ki, melyeket a veszprémi kulturális életben aktívan résztvevő intézmények bejáratánál, vagy annak közelében helyeznek el.   
Az információs pontok elsődleges célja az érdeklődők tájékoztatása a programokról, jövőbeni eseményekről.

3

Program

CONNECT US

KIÁLLÍTÁS

Vienna

2022. szeptember 16-25.

Esterházygasse 22, 1060 Bécs

Tekints be az alkotás színfalai mögé!

ismerd meg a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa együttműködése alatt született művészeti és design alkotásokat. 

Szeptember 15.

Nyitó és sajtónap

16:00 - 17:00

Szeptember 16.

Kerekasztal beszélgetés
Kultúra
és kapcsolatok:
A design
jelentősége kultúrális fővárosokban
és régiókba

16:00 - 17:00

Haus der Begegnung Mariahilf, Königsegggasse 10, 1060 Wien

Szeptember 17.

Kérdezd az alkotót!

15:00 - 19:00

Koktélparti

16:00 - 17:00

Szeptember 25.

Kérdezd az alkotót!

14:00 - 16:00

4

#connectusmetu

5

Kapcsolat

Bécs

Veszprém

Budapest

Bécs

1060 Bécs, Esterházygasse 27

Veszprém

Európa Kulturális Fővárosa 2023

Budapest

Budapesti Metropolitan Egyetem

Üzenj nekünk!

Együttműködő partnerünk

Csatlakozz Ausztria egyik legnagyobb design eseményéhez!

180
esemény
39900
résztvevő